Web
Analytics
Neem direct contact op


Loopbaanonderzoek als duurzaamheidsinvestering

2 februari 2018

“Is een loopbaanonderzoek nog wel een zinvolle investering?” Die vraag krijg ik vaak van werkgevers. Een loopbaanonderzoek, zo luidt het argument dan, is teveel een momentopname te midden van een arbeidsmarkt die razendsnel verandert. Binnen die arbeidsmarkt verdwijnen én ontstaan beroepen en zijn loopbanen aan verandering onderhevig.
Toch bepalen duurzaamheidsinvesteringen de markt vandaag de dag. We durven en willen investeren in een goede toekomst. Op allerlei gebieden. Ook op personeelsgebied.

Kerntalenten loopbaan

In zijn boek Creatieve Levensplanning 3.0 geeft Paul Donders een eigentijdse en dynamische visie op menselijk talent. Volgens Donders zijn werkende mensen uitgerust met een basispalet aan talenten. Ongeveer tien natuurlijke talenten. Deze zogenaamde ‘kerntalenten’ vinden in iedere loopbaanfase opnieuw vorm en betekenis. Niets is zó veranderlijk als de hedendaagse arbeidsmarkt. Maar wat stabiel blijft, is de menselijke persoonlijkheid. Daarom is diepgaand onderzoek naar die persoonlijkheid in feite de beste voorspeller van menselijk functioneren in de toekomst.

Rendement voor de werkgever

Een loopbaanonderzoek geeft een werkgever een helder inzicht in het potentieel van een werknemer. Dit potentieel geeft perspectief. Een perspectief op de toekomst, een duidelijke ontwikkelrichting en de sleutel naar optimaal functioneren voor iedere werknemer.

Rendement voor de werknemer  

Een loopbaanonderzoek geeft een werknemer zelfkennis aangaande eigen voorkeuren, talenten, capaciteiten, behoeften, (de)motiverende werkomstandigheden, werkwaarden. Daarmee krijgt een werknemer de kennis aangereikt om zelf regie te nemen in eigen loopbaan en een toekomst vorm te geven die bij hem past.

Van potentieel naar perspectief

Een loopbaanonderzoek is voor ons als arbeidspsychologen hét middel om op een gefundeerde en doelmatige manier werkgevers inzicht te verschaffen in het potentieel van hun werknemers. Zodat potentieel kan worden verzilverd in een helder loopbaanperspectief.

Dit perspectief moet worden bijgesteld als de arbeidsmarkt verandert. Veel van ons hebben een ‘vak’ geleerd. De vakgerichte benadering wordt steeds meer vervangen door 21-eeuwse vaardigheden die ons in staat stellen diverse functies te vervullen binnen een basispalet aan talenten. Een loopbaanonderzoek brengt dit basispalet duidelijk in beeld.


Renske Werkman
Psycholoog NIP

Deel dit bericht

Meer